HARTIE vs PLASTIC

Ce pungi sa folosim daca vorbim de poluarea mediului sau de poluare în general ?

Aproape toată lumea se concentrează pe efectele negative ale pungii de plastic, majoritatea considerând că alternativa este punga de hârtie. GRESIT! Punga de hârtie este şi ea foarte poluantă.

Sa nu ne referim DOAR la BIODEGRADABILITATEA unui material – plastic /hartie, ci si la aspecte ca energia necesara pentru obtinerea, respectiv reciclarea acestuia !

Energie necesara Producerii / Reciclarii pungilor (plastic / hartie) se masoara în BTU (British Thermal Unit, BTU= cantitatea de energie termala necesara cresterii cu un grad Fahrenheit a unui font de apa).

PRODUCTIA

În cazul productiei pungilor de plastic, energia necesara este 584 BTU, iar în cazul celor de hârtie este de 2511 BTU. Se poate observa faptul ca pentru obtinerea pungilor de plastic este nevoie de o cantitate mult mai mica de energie.

Plasticul este o componenta secundara în procesul rafinarii titeiului. Plasticul în acest caz se înfierbânteaza si se amesteca, se preseaza si din fiecare fâsie se taie câte o punga de plastic.

Hârtia se obtine din lemn. Din milioane de metri cub de lemn, anual. Se taie copacii (Padurile care absorb gazele cu efect de seră), se usuca, se dizolva în acid, se curata cu ajutorul unor materiale chimice toxice, se preseaza, se taie în bucati.

RECICLAREA

Reciclarea plasticului este mult mai avantajoasa decât cea a hârtiei. În cazul plasticului avem nevoi de 17 BTU, iar în cazul hârtiei avem nevoie de 1444 BTU. Pungile de hârtie sunt reciclate de mai multe ori, decât cele de plastic, însa 80% din pungile de hârtie utilizate în magazine nu au fost reciclate, deoarece dupa fiecare reciclare hârtia pierde din calitate si rezistenta.

CONCLUZIE

În concluzie, putem observa ca niciuna din cele doua tipuri de pungi nu duce la o situatie satisfacatoare. Si atunci ce am putea face în scopul protectiei mediului?

Trebuie sa cumparam pungi de buna calitate a caror durata de folosire este lunga.

Mai exact, daca utilizatorii vor evita sa le arunce oriunde si oricand, daca vor incerca mai degraba sa le refoloseasca sau se le gaseasca intrebuintari diferite, tonele de pungi hartie si plastic nu vor mai ameninta siguranta ecosistemului.